Inicio - Home
 
   
  Animal tropical (Hungría)  
 

Trópusi Állat
Pedro Juan Gutiérrez

Athenaeum 2000 Kiadó, Budapest, Magyar Köztársaság
Kötés: puhakötött
Fordító: Csuday Csaba
Kiadás éve: 2005
Oldalszám: 306
ISBN szám: 963947178X

Pedro Juan Gutiérrez - Trópusi Állat (Athenaeum)

Más kiadás:

España Italia Francia Gran Gretaña Portugal Brasil Finlandia Grecia
Alemania Estados Unidos Cuba Polonia Bulgaria Rumania Serbia  

Az érzékeny mûvész-értelmiségi (Pedro Juan a mûben ötvenéves, frusztrált író, aki sehogyan sem képes nekifogni elsõ regényének) szükségképpen fokozódik le az irracionális, "állati" szintre; majdhogynem a tébolyult szexualitás marad számára az egyetlen kitörési pont, amelyben még – paradox módon – embernek (õszintének és szabadnak) érezheti magát. Érzéki õrületét két asszony, két véglet között próbálja egyensúlyba hozni.

   A "trópusi állat", Pedro Juan Gutiérrez kubai író regényének "hõse", nem ismeretlen a magyar olvasó elõtt: a szerzõ Piszkos havannai trilógiájának szinte valamennyi novellájában szerepelt. A "trópusi állat" kifejezés ugyanis egy sajátos emberi jelenséget takar, amelyet a Trilógiában – és itt is – egy Pedro Juan nevû szereplõ testesít meg (a szerzõ gyanítható alteregójaként), aki egyes szám elsõ személyben vall mindenrõl: a castrói szocializmus, a paradicsomi pokol zsigerekig hatoló rohadásáról és személyiségpusztító mákonyáról.

   Az egyik Agneta, a negyvenéves svéd kékharisnya, akinek a fantáziáját Pedro Juan az írási révén ragadja meg, s aki, a maga északiságában a józanság felé billentené õt. A másik Gloria, az író havannai szomszédasszonya – harmincas, gyerekes és gyermeki, mulatt démon, amúgy táncosnõ és prostituált -, aki ösztönös életerejével, romlott ártatlanságával (ártatlan romlottságával) semmihez sem fogható trópusi televény: a kubai valóság metaforája. Pedro Juan az írás révén (önmagát üstökön ragadva) szeretne e fortyogó, miazmás lápvilág fölé kerekedni. A trópusi közeg fülledtségét, vitalitását a szöveg is hordozza: Gutiérrez prózája ugyanolyan sodró, szenvedélyes, amilyen erõvel és sebességgel a kubaiak beszélnek, táncolnak, szeretkeznek.

   Trópusi Állat jön vhova díjnyertes Premio Alfonso García-Ramos de Novela 2000

Comprar Kosárba: Anima könyvesbolt, Fócusz OnlineKönyvNet, Könyv Kereso, Libri.hu, NetPiac.
 
   
   
Subir - Go to top